Tekisinkö tilinpäätöksen vanhan vai uuden lain mukaisesti?8.1.2016 | © Talousteema OyKirjanpitolain uudistuksen voimaantulosta säädettiin seuraavasti: ”Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016. Lakia sovelletaan ensimmäisen kerran tilikaudella, joka alkaa 1 päivänä tammikuuta 2016 tai sen jälkeen. Kirjanpitovelvollinen saa kuitenkin soveltaa tätä lakia tilinpäätöksiin, jotka laaditaan lain voimaantulon jälkeen.”Viimeinen virke tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 31.12.2015 päättyvän tilikauden tilinpäätöksen voi laatia joko vanhojen tai uusien kirjanpitosäännösten mukaisesti. Tilinpäättäjän on punnittava, ovatko uudet säännökset paremmat kuin vanhat.
Siirtymäsäännös mahdollistaa myös sen, että esimerkiksi osakeyhtiön 30.9.2015 päättyneen tilikauden tilinpäätöksen voi tehdä tammikuun aikana uusien säännösten mukaisesti, koska tilinpäätös on laadittava ja veroilmoitus annettava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Joskus kirjanpitoaineisto on niin puutteellinen ja sekaisin, että yritys joutuu pyytämään lisäaikaa veroilmoituksen antamiseen ja tilinpäätöksen laadinta viivästyy lain salliman rajan yli. Yrityksen pitäisi tällaisessa tilanteessa pyytää kirjanpitolautakunnalta poikkeuslupa tilinpäätöksen laatimiseksi asetettua aikarajaa myöhemmin. Käytännössä pienissä yrityksissä tällaisia lupia ei yleensä kysellä.
Voidaan kuitenkin tulkita, että luvattomastikin myöhästyneen tilinpäätöksen saa laatia uusien säännösten mukaisesti, jos laadinta tapahtuu vuoden 2016 puolella.
On epäselvää, miten toimitaan, jos tilinpäätöksen laadinta on aloitettu vuonna 2015 ja se valmistuu vuonna 2016. Mielestäni tilinpäätöksen allekirjoitusajankohta ratkaisee, mutta tästä en ole aivan varma.
Itse tein yhtiömme 31.12.2015 päättyneen tilikauden tilinpäätöksen 1.1.2016. Yleensä teen tilinpäätöksen joko 1.1. tai 2.1. riippuen siitä, haluanko tehdä työtä uudenvuodenpäivänä. Tänä vuonna tein. Vielä en kerro, noudatinko vanhoja vai uusia säännöksiä.
Vanhojen ja uusien tilinpäätössäännösten vertailuun vaikuttaa yritysmuoto, koska uuden lain mukaan mikrokokoisen liikkeen tai ammatinharjoittajan ei tarvitse laatia tilinpäätöstä lainkaan. Jos yrittäjä ei tarvitse tilinpäätöstä, kannattaa noudattaa uusia säännöksiä. Veroilmoitus kuitenkin pitää laatia ja uusi kirjanpitolaki jopa velvoittaa tähän.
Osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osuuskunta joutuvat aina tekemään tilinpäätöksen. Ankarimmat säännökset koskevat osakeyhtiöitä, koska kirjanpitolain perustana oleva EU:n tilinpäätösdirektiivi säätelee vain osakeyhtiöiden tilinpäätöksiä.
Mitä hyötyä tai helpotusta osakeyhtiö saavuttaa, jos se laatii ennen vuotta 2016 päättyneen tilikauden tilinpäätöksen uusia säännöksiä noudattaen?
Uuden lain mukaan enää ei tarvitse laatia tasekirjaa. Mielestäni tämä ei ole mikään helpotus, koska tasekirja on kooste tilikauden asiakirjoista. Vuosien päästä sen avulla tilikautta koskevat keskeiset tiedot löytyvät helposti. Itse olen liittänyt tasekirjaan myös tuloslaskelma-, tase- ja liitetietoerittelyt, tilintarkastuskertomuksen sekä hallituksen ja osakkaiden päätösasiakirjat.
Todellinen hyöty uusien säännösten noudattamisesta syntyy siitä, että niiden mukaan lyhyt toimintokohtainen tilinpäätös ei edellytä liitetietoa palkoista ja henkilösivukuluista, kuten vanhat säännökset edellyttivät. Tällä tavoin julkaistava tuloslaskelma antaa mahdollisimman niukasti tietoa.
Mitä haittaa tai hankaluutta osakeyhtiölle koituu, jos se laatii ennen vuotta 2016 päättyneen tilikauden tilinpäätöksen uusien säännösten mukaan?
Uusissa säännöksissä oikean ja riittävän kuvan vaatimus kytkettiin sekä olennaisuuteen että toiminnan laatuun ja laajuuteen. Olennaisuus kytkettiin tilinpäätöksen lukijoiden päätöksiin, josta tilinpäättäjä ei voi tietää mitään. Vakavaksi tämän asian tekee se, että oikea ja riittävä kuva on perustana, kun kirjanpitorikostuomiosta päätetään.
Eduskunta teki tyhmän ratkaisun, kun se hyväksyi tällaiset säännökset, jotka ovat EU:n säännöksiä ankarammat ja asettavat rehelliset yrittäjät ja kirjanpitäjät vaaraan tulla tuomituksi kirjanpitorikoksesta. Jos Suomessa aikoo yrittää tai tehdä kirjanpitoja, tämän ongelman kanssa on jotenkin tultava toimeen ja toivottava parasta.
Uudessa kirjanpitolaissa vähäinen tilinpäätöskirjaus rajataan olennaisuuden mukaan. Mitään euromääriä ei kuitenkaan anneta eikä elinkeinoverolakiin tehty vastaavaa muutosta. Yrityksen on uskallettava ilmoittaa tilinpäätöksessä vähäisen kirjauksen selkeä euromääräinen raja.
Itse valitsin uudet säännökset, sillä laadin tilinpäätöksen suppeaa tasekaavaa ja suppeaa toimintokohtaista tuloslaskelmakaavaa käyttäen. Tällöin minun ei tarvitse paljastaa yhtiömme maksamien palkkojen eikä henkilösivukulujen määrää liitetiedoissa.
Mahdollisimman vähäisten tietojen antaminen on laillista kansalaistottelemattomuutta. Toimin näin sen vuoksi, että Suomen eduskunta päätti pakottaa pienetkin osakeyhtiöt julkistamaan tuloslaskelmansa, vaikka EU:n tilinpäätösdirektiivi olisi sallinut niiden jättämisen julkaisematta.
Lassi Mäkinen