Asunto-osakeyhtiöt laativat kirjanpitonsa liian vaikeasti6.5.2022 | © Talousteema OyKirjanpitolaki sallii tilikauden aikana maksuperusteisen kirjanpidon mutta edellyttää tilinpäätöksen tekemistä suoriteperustetta noudattaen. Suoriteperusteinen tuloslaskentaan perustuva tilinpäätös laskee tilikauden voiton. Sillä ei taloyhtiöissä ole asiallista käyttöä.Asunto-osakeyhtiöiden tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen vaan yhtiövastikkeilla, käyttökorvauksilla ja vuokrilla kerättyjen rahojen riittävyydestä huolehtiminen. Tämä on puhtaasti maksuperusteinen asia.
Tuloslaskennan sijaan asunto-osakeyhtiöiden kirjanpidot pitäisi laatia kassavirtalaskentaa noudattaen.
Kassavirtakirjanpito rekisteröi pankkitilille saapuvia ja siltä lähteviä tapahtumia maksuperusteisesti. Tuloksena syntyvä kassavirtalaskelma on kuin pankkitilin tiliote, jossa tapahtumat on ryhmitelty asiaperusteisesti.
Kassavirtalaskelma jakautuu kolmeen kassavirtaan: juokseva kassavirta, investointien kassavirta ja rahoituksen kassavirta. Jokainen näistä kassavirroista jakautuu kassatuloihin ja kassamenoihin.
Asunto-osakeyhtiössä juoksevia kassatuloja ovat hoitovastikkeet, käyttökorvaukset ja vuokratulot. Näillä tuloilla katettavia juoksevia kassamenoja ovat kiinteistön hoitokulut ja yhtiön hallintokulut.
Investointien kassatuloja asunto-osakeyhtiöissä on harvoin, koska investoinnit aiheuttavat yleensä vain kassamenoja. Uudisrakentamisesta aiheutuneet menot sekä vanhojen rakennusten perusparannusten menot ovat investointien kassamenoja.
Rahoituksen kassatuloja ovat maksulliset osakepääoman korotukset, lainojen nostot, lainaosuuksien maksut ja pääomavastikkeet. Rahoituksen kassamenoja ovat lähinnä lainojen takaisinmaksut.
Kassavirtakirjanpidossa juokseva kirjanpito valmistuu nopeasti, sillä kaikki tapahtumat löytyvät sellaisinaan yhtiön pankkitilin tiliotteilta. Jos tilinpäätöskin laaditaan pääosin maksuperusteisesti, vaikkakin tuloslaskentaa noudattaen, se valmistuu heti seuraavan tilikauden ensimmäisten päivien aikana eikä työhön kulu useita kuukausia.
Maksuperusteisesti tehtyjä vähäisiä kirjauksia ei kirjanpitolain mukaan tarvitse oikaista ja täydentää suoriteperusteisiksi ennen tilinpäätöksen laatimista, ellei niiden yhteisvaikutus ole olennainen.
Kirjanpitolaki ei määrää, mikä on vähäisen kirjauksen suuruus, joten taloyhtiön hallitus voi päättää sille euromääräisen rajan. Tässä on huomionarvoista, että tilikauden aikana voi olla tämän rajan ylittäviä kirjauksia. Raja koskee vain tilikauden vaihteen yli vaikuttavia kirjauksia ja niissäkin ainoastaan niitä kirjauksen osia, jotka jaksotetaan tilikaudelta toiselle.
Jos tilinpäätöksen liitetiedoissa kerrotaan avoimesti, että tilinpäätös on laadittu maksuperusteisesti rajan alittamien kirjausten osalta, tilinpäätöksen käyttäjien voidaan olettaa tietävän asiasta olennaisuuden periaatteen edellyttämällä tavalla.
Kassavirtakirjanpito auttaa osakkaita ymmärtämään, mitä yhtiön taloudessa on tapahtunut, koska kassavirtalaskennan logiikka on samanlaista kuin tavallisen ihmisen taloudenhoito.
Kassavirtalaskenta helpottaa talousarvioiden laadintaa ja niiden seurantaa, kun ei tarvitse miettiä tilikauden vaihteen jaksotuksia vaan kaikki menneisyyden ja tulevaisuuden tapahtumat ovat maksuperusteisia.
Asunto-osakeyhtiön talousarvion lakiperusteinen umpisolmu
Tämä kirjoitus julkaistiin Suomen Kiinteistölehdessä 4/2022 (s. 70)
Lassi Mäkinen