Kirjanpitolaki on uudistettava pikaisesti6.9.2022 | © Talousteema OySuomen talous on ajautumassa taantumaan ja pienimpiä nano- ja mikroyrityksiä uhkaa konkurssi. Ne tarvitsevat tehokkaat rahatilanteen hallinnan työkalut. Kirjanpitolaki on nopeasti modernisoitava ennen kuin konkurssiaalto yllättää.Syyskuun 5. päivänä vietetään yrittäjän päivää. Tänä vuonna tätä päivää varjostavat nano- ja mikroyritysten yllä liitelevät korpit, kun Suomen talouden siirtyminen taantumaan uhkaa ajaa korona-ajan heikentämiä yrityksiä konkurssiin. Valtio ei enää voi auttaa niitä suoraa tukea jakamalla vaan niille on annettava tehokkaat työkalut selviytyä talousvaikeuksistaan.
Nykyinen kirjanpito perustuu tuloslaskentaan, verosäännöksiin ja -ohjeisiin sekä erilaisiin peukalosääntöihin. Sen tarkoituksena on tuottaa tilikaudelta tuloslaskelma, joka kertoo voiton tai tappion määrän. Valitettavasti voitto- tai tappioluku ei kerro totuutta, ja vaikka kertoisikin, siitä ei ole hyötyä yrityksen johtamisessa.
Yrityksen elämän ja kuoleman kysymykset ovat, mitkä mahdollisuudet yrityksellä on kasvaa terveesti ja miten suuri uhka sillä on ajautua konkurssiin. Kirjanpitolaki on muutettava sellaiseksi, että yrittäjät saavat vastauksia näihin kysymyksiin.
Kirjanpito on uudistettava kassavirtalaskentaan perustuvaksi, koska tämä menetelmä mittaa rahan riittävyyttä. Konkurssilain mukaan yritys voidaan asettaa konkurssiin, jos se tulee pysyvästi maksukyvyttömäksi eli sen rahat loppuvat.
Kassavirtalaskenta auttaa yrityksiä välttämään konkurssia ja kasvamaan terveesti. Se tuottaa luotettavaa ja helposti ymmärrettävää tietoa sekä yksinkertaistaa kirjanpidon digitalisointia. Kassavirtalaskentaan perustuva kassasuunnittelu auttaa yrityksen johtoa näkemään tarkasti tulevaisuuteen, mihin tulosbudjetointi ei kykene.
Hallituksen on nyt pikaisesti annettava eduskunnalle esitys uudeksi kirjanpitolaiksi, joka perustuu kassavirtalaskentaan, ja verolainsäädännön on sopeuduttava kirjanpitoon eikä päinvastoin.
Lassi Mäkinen