Puhelinetujen ennakonpidätykset tarpeetonta näpräämistä21.10.2016 | © Talousteema OyMielenkiinnolla odotan joulukuussa Verohallinnolta tulevaa vuoden 2017 luontoisetupäätöstä. Vuodesta 2003 lähtien sekä puhelimen että matkapuhelimen luontoisedun arvo on ollut 20 euroa kuukaudessa. Tietotekniikka on tänä aikana muuttunut oleellisesti.Puhelinetu tarkoittaa työnantajan palkansaajan kotiin kustantamasta puhelimesta syntyvää etua, joka kattaa puheluista aiheutuneet kustannukset. Erikseen on matkapuhelinetu, joka kattaa puheluista, tekstiviesteistä ja multimediaviesteistä aiheutuneet kustannukset.
Yhteistä näille puhelineduille ovat puhelukustannukset. Olen aina miettinyt, voiko joku puhua kahdessa puhelimessa samanaikaisesti. Jos henkilö ei sellaista tee, miten etu voi olla yhteensä 40 euroa eikä vain 20 euroa?
Nämä 20 euron summat ovat jääneet kutistuneiden telehintojen puristukseen. Usein telelaskun summa on 19,90 euroa kuukaudessa. Kun luontoisedun tarkoituksena on kattaa yksityispuhelujen kustannukset, on aivan varmaa, että ne ovat tällöin pienemmät kuin 20 euroa, vaikka arvonlisäverokin otetaan huomioon.
Verohallinto on tulkinnut, että puhelinedun arvo ei sisällä arvonlisäveron osuutta. Tämä tulkinta ei tietääkseni perustu mihinkään muuhun kuin Verohallinnon ihmisten keksimään peukalosääntöön, mutta siitä aiheutuu turhaa näpräämistä.
Hyvin yleinen virhekäsitys on, että yritys ei saa vähentää työntekijän yksityispuhelujen arvonlisäveroa. Tällaista pykälää ei löydy arvonlisäverolaista.
Asia käsitellään omaan käyttöön ottona. Kun puhelinedun 20 euroon lisätään vero, omaan käyttöön ottona käsiteltävä summa on 24,80 euroa. Veron määrä 4,80 euroa lisätään arvonlisäverotuksen kausiveroilmoituksella myynnin veroon.
Lopputulos on sama kuin yksityispuhelujen luontoisetuarvon arvonlisäveron vähentämättä jättäminen, mutta toimenpide on omaan käyttöön ottaminen.
Tällaisen veroveivauksen työkustannus saattaa olla suurempi kuin 4,80 euroa. Aivan hyvin Verohallinto voisi määrätä puhelineduksi arvonlisäverollisen arvon 24,80 euroa, jolloin veivausta ei tarvittaisi.
Veivausta ei tarvita senkään vuoksi, että arvonlisäverolain mukaan vähäinen oma käyttö on verotonta. Puhelin- ja matkapuhelinedun arvot ovat yhdessäkin Verohallinnon ohjeen mukaan vähäiset.
Matkapuhelinedun asianmukaisuus on kyseenalainen, sillä vuodesta 2004 lähtien tietoliikenne-etu on ollut verovapaa. Puhe on tietoa ja puhelunvälitys tietoliikennettä.
Nykyisin ihmisillä ei enää ole taskussaan matkapuhelinta vaan heillä on tietokone. Siinä on prosessori ja muistia ja se toimii tietokoneohjelmilla. Sillä voi lähettää ja vastaanottaa sähköpostia, etsiä tietoa, hoitaa pankkiasioita, tilata lippuja, lukea lehtiä, kuunnella musiikkia ja katsoa televisiota.
Mielenkiinnolla odotan vuoden 2017 luontoisetupäätöstä. Huomaako Verohallinto, että maailma on muuttunut?
Lassi Mäkinen