Mitä hyötyä on voitosta?15.9.2023 | © Talousteema OyKun tuloslaskelma näyttää voittoa, tämä lisää taseen omaa pääomaa, ja tappio vähentää sitä. Usein ihmiset ajattelevat, että voitto tarkoittaa rahan lisääntymistä yrityksen pankkitilillä, ja tappio sen vähenemistä. Ei tarkoita. Voitto ei ole rahaa. Se on vain rahamääräisesti ilmaistu monimutkainen laskennallinen suure.Voitto ei oikeastaan ole yhtään mitään, koska kirjanpidon laadintamenettelyt tuhoavat sen teoreettisen perustan käytännössä.
Teoreettisesti voitto on tilikaudelle jaksotettujen suoriteperusteisten tulojen eli tuottojen ja niiden hankkimiseksi uhrattujen menojen eli kulujen erotus.
Kun laskenta tapahtuu suoriteperusteisesti, tuotoissa on mukana myös kirjanpitolain varovaisuusperiaatteen vastaisia myyntisaamisia. Kukaan ei voi varmasti tietää tilinpäätöstä laadittaessa, tulevatko tilikauden päättymisen jälkeen myyntisaamisista kaikki rahat pankkitilille.
Tuloslaskelman kuluissa on paljon klappia. Sitä on kaikissa kuluerissä, mutta eniten epätarkkuutta on käyttöomaisuuden poistoissa.
Kirjanpitolain mukaan poistot lasketaan ja kirjataan etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti. Suunnitelma pitäisi laatia, kun jokin käyttöomaisuushyödyke hankitaan. Silloin yrityksen johdon tulisi arvioida, mikä on sen vaikutusaika aivan kuin joku sellaisen pystyisi rehellisesti arvioimaan. Tosiasiassa suunnitelmapoistot perustuvat peukalosääntöihin.
Omituista on se, että elinkeinoverolaissa määritellään verotuksessa vähennettävien poistojen enimmäismäärät. Kirjanpidossa on siis tehtävä kahdet erilaiset poistot ja näiden erotuksesta aiheutuu monimutkainen poistoerojen seuranta.
Pienimpien yritysten sallitaan kuitenkin tekevän suunnitelmapoistot verotuspoistojen enimmäismäärien suuruisina, jolloin ei synny poistoeroja.
Joka tapauksessa tuloslaskelman voitto lasketaan aina verotuspoistojen mukaisesti. Se ei siis oikeasti kerro totuutta. Tämä käy ilmi siitä, että taseessa poistamaton käyttöomaisuus ei vastaa käyttöomaisuushyödykkeiden arvoja vapailla markkinoilla eikä realisoitaessa konkurssitilanteessa.
Palkoista saattaa puuttua osa, kun esimerkiksi toiminimessä yrittäjälle ei voida maksaa palkkaa ja osakeyhtiössä osakas saattaa ottaa korvauksen työstään osinkona, joka ei ole kuluerä.
Vuosilomapalkkavelka lasketaan karkeisiin arvioihin perustuen, koska tilinpäätöstä laadittaessa ei vielä ole tiedossa, ketkä ovat työsuhteessa ja miten suuria ovat palkat ja niiden sivukulut lomapalkkoja maksettaessa.
Eläkevakuutusmaksut ovat liian pienet, jos yrittäjä asettaa yrittäjäeläkevakuutuksen perusteeksi alimitoitetun palkkasumman.
Monissa muissakin kuluerissä tuottoihin kohdistaminen tapahtuu käytännössä huomattavan epätarkasti.
Lopputuloksena voittoluku on aina virheellinen ja tämä koskee myös tasetta.
Onko voittotiedosta hyötyä yrityksen johtamisessa? Ei ole. Se ei auta ohjaamaan yritystä terveeseen kasvuun eikä estä yrityksen ajautumista konkurssiin. Voitto on johdolle vain ”hauska tietää” -luku. Jos se on negatiivinen, silloin se ei ole edes hauska.
Tämän luvun laskemiseksi yritys uhraa paljon työtä ja kustannuksia, koska tuloslaskentaan perustuva kirjanpito on monimutkaista.
Mitä sitten tuloslaskennan tilalle? Kassavirtalaskentaan perustuvaa kirjanpitoa laaditaan pankkitilin tapahtumista maksuperusteisesti. Se on helppoa. Tiedot yhdistellään kolmeen kassavirtaan: juokseva kassavirta, investointien kassavirta ja rahoituksen kassavirta. Mitään muita muokkauksia tiedoille ei tehdä.
Tällainen raportti tuottaa arvokasta tietoa yrityksen johtamiseen. Se kertoo yrityksen rahan riittävyydestä eli maksukyvystä.
Kassavirtakirjanpidon tuottaman historiatiedon lisäksi kassasuunnittelulla voidaan samaa menetelmää käyttäen tuottaa tarkkaa tietoa rahan riittävyydestä tulevaisuudessa.
Kassasuunnittelutieto on yritysjohdolle kullan arvoista, koska sen avulla voidaan varmistaa yrityksen terve kasvu ja torjua tehokkaasti yrityksen ajautuminen konkurssiin.
Lassi Mäkinen