Pankit vaanivat tilitoimistojen apajia22.3.2024 | © Talousteema OyJos tilitoimistot eivät pian ryhdy tuottamaan aitoa kassavirtalaskentaa, pankit saattavat kaapata niiltä kirjanpitojen laadinnan. Kassavirtakirjanpito perustuu puhtaasti pankkitilin tapahtumiin. Maksuperusteisessa kirjanpidossa ei tarvita osto- ja myyntilaskujen kirjaamisia. Kirjanpitolaki sallii maksuperusteen juoksevassa kirjanpidossa ja osittain myös tilinpäätöksissä.Voiton ja tappion laskenta on kokemassa inflaation, kun Suomen talous on kurjassa kunnossa. Konkurssi ei aiheudu siitä syystä, että yritys tuottaa tappiota, eikä edes siitä syystä, että sen oma pääoma on muuttunut negatiiviseksi.
Konkurssin ainoa syy on pysyvä maksukyvyttömyys – siis rahojen loppuminen. Tämä näkyy pankkitililtä. Ei siihen raskasta kirjanpitoa tarvita.
Pankit ovat kiinnostuneita yritysten kyvystä kasvaa ja uhasta ajautua konkurssiin. Ne haluavat varmistua, että lainat maksetaan takaisin sovitussa aikataulussa. Kassavirta on pankkien ominta aluetta, koska pankkitoiminta on kokonaan kassavirtaa.
Yritysten kassavirran seurantaa varten pankeilla on käsissään valtit saada kassavirtatietoa hallitsemastaan maksudatasta. Ainoastaan tilinpäätöksen laadinta on ongelmallista.
Suoriteperusteinen tilinpäätös voidaan kuitenkin laatia maksuperusteisesta kassavirtalaskelmasta yhtä helposti kuin kassavirtalaskelma laaditaan tilinpäätöksestä.
Pankeilla on houkutus kaapata tilitoimistojen nykyinen liiketoiminta, joka tuottaa pelkkää historiatietoa.
Investointikyvyn ja konkurssiuhan arviointi edellyttää historiatietojen lisäksi tulevaisuustietoja. Ne ovat tärkeämpiä kuin menneisyyttä koskevat tiedot.
Pankeilla ei ole tositteita yrityksen kassavirran tulevan kehityksen selvittämistä varten eikä säännöllistä kontaktia yrittäjiin, mutta tilitoimistoilla on. Tässä on tilitoimistojen menestyksen siemen, jos ne vain osaavat sitä hyödyntää.
Osto- ja myyntilaskut kertovat tulevaisuudesta eikä menneisyydestä, mutta niistä saatava kassavirtatiedon tuleva kehitys ulottuu vain parin viikon päähän. Tarvitaan pitemmän ajan näkymä.
Kauemmas tulevaisuuteen voidaan nähdä, jos kirjanpitoon kirjataan sopimusten, tilausten ja tarjousten tulevat ja lähtevät maksut. Tämä on tulevaisuuskirjanpitoa, mutta kutsun sitä mieluiten kassasuunnitteluksi, koska kassasuunnitelma on jatkuvasti ylläpidettävä tietolähde.
Kun yritys saa uuden tilauksen, se merkitään kassasuunnitelmaan sille päivälle, jolloin siitä saadaan rahat. Kyseinen päivä on toimituspäivän jälkeinen laskutuspäivä lisättynä maksuehdon päivien lukumäärällä. Jotkut asiakkaat viivästelevät maksuissaan, minkä vuoksi yrityksen kassasuunnittelujärjestelmän pitäisi ylläpitää asiakaskohtaisia keskimääräisiä maksuviiveitä.
Joskus asiakas ottaa yhteyttä ja pyytää lisää maksuaikaa. Tämä tieto on heti päivitettävä kassasuunnitelmaan.
Tilauksissakin voi tapahtua poikkeamia. Voi käydä niin, ettei yritys voikaan toimittaa tilausta sovittuna päivänä tai lainkaan. Tällöin kassasuunnitelmaa on ylläpidettävä uudella tiedolla.
Tarjouksista on saatavissa tietoa kaukaisempaan tulevaisuuteen, mutta se on epävarmempaa kuin tilauksista saatava tieto. Epävarmakin tieto on arvokasta, ja se varmentuu, kun tarjoukset muuttuvat tilauksiksi.
Myyntitarjousten, -tilausten ja -laskujen lisäksi kassasuunnitelmaan merkitään myös ostotarjoukset, -tilaukset ja -laskut. Usein tilaukset ovat pysyviä tai pitkäaikaisia sopimuksia, joista saatava tulevaisuustieto on suhteellisen varmaa. Esimerkkejä tällaisista sopimuksista ovat työsopimus, vuokrasopimus, velkakirja ja urakkasopimus.
Kaikilla aloilla ei ole pitkää myynnin tarjous, tilaus ja lasku -ketjua. Esimerkiksi myymäläkaupassa nämä kolme vaihetta toteutuvat muutaman minuutin kuluessa. Näissä yrityksissä on juoksevien kassatulojen osalta turvauduttava tilastoihin ja markkinointisuunnitelmiin.
Muutenkin erilaiset suunnitelmat ovat kassasuunnitelman raaka-ainetta. Investointi-, markkinointi- ja rekrytointisuunnitelma ovat esimerkkejä tällaisista suunnitelmista. Suunnitelmaa laadittaessa sen eri versioita voidaan testata kassasuunnitelmassa ja valita paras vaihtoehto.
Kassasuunnitelman avulla on luotavissa tarkka kuva yrityksen talouden kehityksestä lähikuukausina. Tämä antaa yrityksen johdolle riittävästi aikaa reagoida muutoksiin ajoissa. Investoinnin toteutuksen häiriöiden vaikutukset kassavirtaan voidaan korjata. Myös taantuman haitat voidaan eliminoida ja konkurssi välttää.
Tällaisista tiedoista yritykset ovat halukkaita maksamaan kaksin- tai kolminkertaisesti sen, minkä ne nykyisin maksavat menneisyyden tietoja tuottavasta kirjanpidosta.
Lassi Mäkinen