OmaVero on huonompi kuin odotin6.1.2017 | © Talousteema OyVerohallinto sulki verotilin joulukuun lopulla. Sen tilalle tuleva OmaVero piti avata iltapäivällä 3.1., mutta se aukesi vasta illalla. En kuitenkaan enää illalla jaksanut kirjautua sisään, vaikka palvelulogon hymyilevä Hangon keksi houkutteli.
Kokemuksesta tiesin, että OmaVeron ohjelmissa on alussa vikoja. Niitä oli verotiliäkin käynnistettäessä. Olin utelias näkemään, millaisessa kunnossa OmaVero avattiin.Aamulla lähetin joulukuun veroilmoitukset – jotka eivät enää ole kausiveroilmoituksia.
Verotilin tilalla on OmaVero, arvonlisäveron kausiveroilmoitus on nyt arvonlisäveroilmoitus ja työnantajasuoritusten kausiveroilmoitus on veroilmoitus työnantajasuorituksista. Miksi nimetkin pitää muuttaa?
Marraskuun arvonlisäveron kausiveroilmoituksen tiedot sain yhdelle sivulle tulostettuna mutta joulukuun arvonlisäveroilmoituksesta sivuja tulostui kaksi.
Nimitykset ja sivumäärät ovat pikkujuttuja. Isompia asioita ovat käyttöä hankaloittavat muutokset ja suoranaiset ohjelmavirheet.
Veroilmoitusten tulostaminen PDF-tiedostoiksi takkuili, koska en salli selaimessani automaattisia ponnahdusikkunoita.
Monen vaiheen jälkeen sain kuin sainkin tiedostot kovalevylleni, mutta tämä oli aivan liian vaikeaa. Verohallinnon koodarien kannattaisi kysyä neuvoa verkkopankkien ohjelmoijilta. He osaavat tämän asian.
OmaVeron käyttöliittymä on huonosti suunniteltu. Jo se, että verotilin näkymä vaihdettiin uuteen, aiheuttaa turhaa etsimistä ja harmittelua. Tämän lisäksi uusi käyttöliittymä on sekava. Selkeä valikko puuttuu ja paluut hoidetaan etenemisen ketjutuksilla. Hukkaan ovat menneet käyttöliittymän suunnittelijoille maksetut rahat.
Ohjelmat on koodattu alkeellisella tekniikalla. Esimerkiksi painonappi sisältää linkin eikä se ole aito painonappi. Tämän tunnistaa siitä, että painonapin teksti on alleviivattu. Oikeat painonapit olisivat käyttäjän kannalta vakaampia.
OmaVeroon siirryttiin monen kirjanpitäjän kannalta hankalana ajankohtana. Verohallinnossa ei näytä tiedettävän alvipäivästä. Se on kuukauden 12. päivä, jota ennen tilitoimistoissa kirjanpitäjien työt ruuhkautuvat viime hetkellä toimitettujen tositteiden vuoksi.
Ennen alvipäivää kirjanpitäjiä ei pidä häiritä ohjelmamuutoksilla tai millään muillakaan kiireettömillä asioilla. Ja kaiken lisäksi uuteen järjestelmään siirryttiin vuoden alussa, joka on taloushallinnon ammattilaisten ruuhkaisinta aikaa.
Itse en tarvitse alv-ilmoittamiseen kuukauden ja 12 päivän aikaa. Kausiveroilmoitukset olen tehnyt seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä, koska teen kirjanpitoni edistyksellisesti.
Nytkin tilinpäätökseni valmistuivat uudenvuodenpäivän aamuna kuuden aikaan. Veroilmoituksia en kuitenkaan vielä silloin voinut lähettää, koska OmaVero aukesi vasta 3.1. Tuloveroilmoitukset ovat edelleen lähettämättä, sillä niitä ei voi lähettää OmaVerosta.
Olen aikanaan hoitanut yhtiötä, joka on purettu. En ole saanut sitä pois verotililtä eikä OmaVerossakaan näytä olevan poistotoimintoa. Valikossa tämän yhtiön nimen perään oli tullut sana ”kuolinpesä”.
Yksityisen elinkeinonharjoittajan toiminimen tilalle oli tullut yrittäjän henkilönimi.
Jossakin käytön vaiheessa koko asiakasvalikko hävisi. Samalla hävisi Kirjaudu ulos -toiminto. Oli pakko sulkea selain ja kirjautua palveluun uudelleen Katso-tunnuksilla.
Koska tilinpäätökseni valmistuivat 1.1., maksoin osingot 2.1. ja lähetin tammikuun 2017 osinkoveroilmoituksen heti 4.1. Tämä ei kuitenkaan näkynyt tehtyjen ilmoitusten luettelossa, jolloin syntyi epävarmuus ilmoituksen onnistumisesta. Etsittyäni tovin, lopulta löysin ilmoituksen ja tulostin sen PDF:ksi, jolla voin todistaa tehneeni sen.
Tässä ovat ensimmäisellä ilmoituskerralla havaitsemani virheet ja puutteet. Varmasti niitä löytyy vielä lisää.
OmaVero on huonompi kuin odotin. Oliko siihen siirtymisessä mitään järkeä?
Lassi Mäkinen