Suomen valtio tuotti taas tappiota13.4.2018 | © Talousteema OyValtio tuottaa vuodesta toiseen tappiota. Viime vuoden tappio oli kolme miljardia euroa. Oma pääoma oli viime vuoden lopussa 62 miljardia euroa negatiivinen.Valtio laskee voittoa, vaikka sen tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen. Samoin tekevät kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja taloyhtiöt. Tämä hulluus johtuu lujasta uskosta tuloslaskennan kaikkivoipaisuuteen.
Monelle yrityksellekin voitto tai tappio on sivuseikka. Tärkeintä on, että toiminta jatkuu.
Jatkuvuuden edellytyksenä on rahan riittävyys, sillä vain pysyvä maksukyvyttömyys ajaa yrityksen konkurssiin.
Suomen valtio ei ole mennyt konkurssiin negatiivisen oman pääoman vuoksi. Konkurssi on vältetty sillä, että rahat ovat riittäneet kaikkiin menoihin.
Valtio on ottanut lainaa ja saanut sitä hyvin edullisella korolla. Taseen mukaan pitkäaikainen vieras pääoma lisääntyi viime vuonna 5,2 miljardia euroa. Vuoden lopussa kassassa oli rahaa 2,8 miljardia euroa. Vuonna 2018 valtio aikoo maksaa lainoja 8,4 miljardilla eurolla, joten lainaa on pakko ottaa edelleen.
Kaikki tämä olennainen tieto selviäisi kassavirtalaskelmasta. Maksuperusteisen kassavirtalaskentaan pohjautuvan kirjanpidon laatimisen kustannukset olisivat hyvin pieni osa siitä, mitä valtio käyttää suoriteperusteisen tuloslaskentakirjanpidon tekemiseen.
Valtio laatii sekä liikekirjanpitoa että talousarviokirjanpitoa. Liikekirjanpidon periaatteet ovat samat kuin kirjanpitolaki määrää muille talousyksiköille. Talousarviokirjanpidon tarkoituksena on seurata valtion budjetin toteutumista.
Jos valtio siirtyisi kassavirtapohjaiseen laskentamenetelmään, talousarvio ja lisätalousarviot korvattaisiin kassasuunnittelulla. Se eläisi joka päivä, kun tulevaisuuden kassatuloista ja -menoista uutta tulisi tietoa. Päättäjät voisivat reagoida muutoksiin huomattavasti nykyistä nopeammin.
Kassasuunnittelun seuranta on kassakirjanpitoa. Siinä seurataan pankkitileille tulevia ja niiltä lähteviä maksuja päiväkohtaisesti. Menetelmä on täysin automatisoitavissa.
Yrityksetkin voisivat tehdä kassasuunnittelua ja -kirjanpitoa, jos kirjanpito- ja verolainsäädäntöön tehtäisiin tarvittavat muutokset. Näin vältettäisiin turhia konkursseja.
Nykyisen lainsäädännön vallitessa yritys voi tehdä kassakirjanpitoa, jonka perusteella laaditaan suoriteperusteiset tilinpäätökset tilikausittain. Tämä on yhtä yksinkertaista kuin kassavirtalaskelman laatiminen tuloslaskelman ja taseen perusteella.
Suoriteperusteestakin voidaan nykyisin tinkiä kirjanpitolain vähäisten kirjausten sekä elinkeinoverolain vähäisten tulo- ja menoerin osalta.
Toukokuussa tulee 15 vuotta täyteen siitä, kun aloitin systemaattisen kassavirtalaskennan kehittämisen sekä päivittäisen kassasuunnittelun omissa yrityksissäni. Tilinpäätökseni valmistuvat yleensä heti tilikauden päättymistä seuraavana tai sen jälkeisenä päivänä riippuen siitä, teenkö uudenvuodenpäivänä töitä.
Tärkeintä on se, että joka päivä näen kuukausien päähän eteenpäin, miten rahat riittävät. Voin nukkua yöni rauhassa.
Lassi Mäkinen