Aika ja raha – yrittäjän kaksi stressiä27.4.2018 | © Talousteema OyYrittäjän elämä on ajan ja rahan kilpajuoksua. Rahaa saa, jos jaksaa tehdä työtä. Mitä enemmän tekee, sitä enemmän saa. Mutta liika tekeminen vähentää jaksamista ja silloin puhkeaa huoli rahan riittävyydestä.Vuorokaudessa on 24 tuntia ja vuodessa 365 vuorokautta. Lisää aikaa voi saada elämän loppupäästä, mutta stressi lyhentää elämää. Aikapula vääntyy negatiiviseksi kierteeksi, josta pitää päästä pois.
Kun enempää ei voi itse tehdä, asiat pitää saada tapahtumaan.
Lisää tehoa syntyy, jos yrittäjä palkkaa työntekijöitä. Siihen hän tarvitsee rahaa, jota tulee asiakkailta. He ostavat, mikäli ovat tyytyväisiä yrityksen tuotteisiin.
Lainaraha työntää yrityksen kasvun vauhtiin. Siitä tulee kuitenkin uhka, jos asiakkaat eivät ostakaan riittävästi. Laina on maksettava takaisin sovitussa aikataulussa tai yritys ajautuu konkurssiin. Rahapulakin vääntyy negatiiviseksi kierteeksi, josta pitää päästä pois.
Aikaa on rajallinen määrä mutta rahaa voi olla enemmän tai vähemmän. Silti rahasta on aina pulaa.
Jos rahaa on paljon, ihminen haluaa sitä lisää. Jos sitä on vähän, ihminen tulee toimeen silläkin. Onnellisuus ei ole riippuvainen kummastakaan tilanteesta. Siksi on viisasta päättää, haluaako olla rikas, köyhä tai jotakin siltä väliltä.
Kun yrittäjä tietää, miten varakkaaksi hän haluaa, hän voi mitoittaa ajankäyttönsä ja yrityksensä kasvun tämän mukaiseksi. Kun kasvuvauhti on kohtuullinen, aika ja raha riittävät sekä riskit pienenevät. Stressi pysyy hallinnassa.
Yrittäjäurani 37 vuoden aikana olen saavuttanut stressin tasapainon. Kymmenen vuotta sitten otin käyttöön kaksi työkalua: kalenterin ja kassasuunnitelman.
Käytän Outlook-sähköpostisovelluksen kalenteria, koska saan sen samansisältöisenä näkyviin kännyköissäni ja tietsikoissani. Voin tehdä muutoksia kalenteriini, kun tilanteet ja tarpeet muuttuvat.
Nukkumaan mennessäni en mieti, mitä seuraavina päivinä pitää tehdä, koska kaikki työt ovat kalenterissani. Jos jollekin päivälle kasautuu liian paljon työtä, voin siirtää tehtäviä myöhemmäksi.
Kassasuunnittelua varten olen luonut menetelmän Exceliä hyödyntäen. Siinä ovat sekä yrityksen että henkilökohtaiset tulot ja menot aikajärjestyksessä.
Nukkumaan mennessäni en huolehdi, riittävätkö rahat, koska kassasuunnitelma kertoo rahatilanteen kehityksen etukäteen. Ehdin hyvin järjestellä asioita, jos tilanne muuttuu huolestuttavaksi.
Kun yrittäjä saa aikataulunsa ja rahatilanteensa hallintaan, hän voi nukkua yönsä rauhassa, hänellä on aikaa läheisilleen ja hän ehtii ulkoilla riittävästi. Silloin yrittäjä elää hyvää elämää ilman ajan ja rahan kilpajuoksua.
Lassi Mäkinen