Kassavirtahanke täyttää 15 vuotta25.5.2018 | © Talousteema OyPidimme Järvenpäässä kassavirtahankkeen aloitusseminaarin 28.5.2003. Tuosta ajankohdasta lähtien olen joka päivä tehnyt kassasuunnittelua perheyrityksissämme ja samanaikaisesti kehittänyt kassasuunnittelun menetelmiä systemaattisesti.Kassasuunnittelu tarkoittaa kirjanpitotapahtumien kirjaamista etukäteen tulevaisuuden maksupäiville. Kun yritys saa laskun, siinä mainitaan eräpäivä, jolle laskun summa kirjataan. Kun yritys lähettää asiakkaalleen laskun, siinäkin mainitaan eräpäivä. Tulevan maksun ei kuitenkaan voida odottaa saapuvan eräpäivänä vaan vasta seuraavana päivänä.
Kassasuunnittelu auttaa näkemään, miten yrityksen talous kehittyy tulevaisuudessa. Jos laskut kirjataan eräpäivien mukaan, mitä hyötyä on tietää yrityksen taloudesta vain kaksi viikkoa eteenpäin? Siitä ei ole kovin suurta hyötyä, mutta sama menettely soveltuu myös kaupantekoprosessin aikaisempiin vaiheisiin.
Kun yritys ostaa jotakin, tilauksesta voidaan laskea päivä, jolloin tilattujen tavaroiden tai palveluiden maksu on suoritettava. Sama koskee pysyviä sopimuksia – esimerkiksi työ-, vuokra-, laina-, tele-, vakuutus- ja tilitoimistosopimuksia.
Myyntitilauksista ja -sopimuksista voidaan kirjata tulevaisuuden tulot samalla tavalla kuin ostotilauksista ja -sopimuksista tulevaisuuden menot.
Maksettavat summat ja maksupäivät eivät kaikissa tilauksissa ja sopimuksissa ole tarkasti etukäteen tiedossa. Tämä seikka ei silti heikennä talouden tulevaisuudesta saatavan kuvan merkitystä.
Asiaa voidaan verrata autolla ajamiseen. Kun auton kuljettaja näkee, että auto tulee vastaan, tärkeintä on havaita vastaantuleva auto ajoissa. Epäolennaista on tietää, minkä merkkinen tämä auto on, mikä sen rekisterinumero on ja kuka sitä ajaa.
Tilauksiakin aikaisemmin voimme saada tietoa tulevista taloustapahtumista. Kun teemme tarjouksen, sen perusteella voimme laskea, milloin raha tulee. Kun saamme tarjouksen, voimme päättää, milloin maksu lähtee.
Myös kaikkiin suunnitelmiin pitää sisällyttää tiedot niihin liittyvistä maksutapahtumista. Vaikka tiedot ovat huomattavan epävarmoja, ne ovat kuitenkin parasta informaatiota siitä, miten yrityksen kassatilanne muuttuu suunnitelmien toteuttamisen vaikutuksesta.
Kassasuunnittelussa on kaksi olennaista kysymystä: milloin raha tulee tai lähtee ja miten suuri tämä rahamäärä on. Näihin kysymyksiin vastaamalla voimme tehdä tarkan kirjanpitokirjauksen tulevaisuuden päivälle. Kun epävarma tieto tarkentuu, voimme korjata kirjausta. Näin meillä on joka päivä tarkentuva kuva yrityksen talouden kehityksestä tulevaisuudessa.
Kassasuunnittelussa seurataan ainoastaan yhtä asiaa: rahan riittävyyttä. Vain sillä on merkitystä yrityksen kasvun mitoittamisessa ja konkurssin estämisessä. Voimme unohtaa tuloslaskelmat ja taseet sekä budjetit. Kassasuunnittelu ja sen seurantamenettely kassakirjanpito ovat selkeät ja helposti ymmärrettävät menetelmät talouden hallitsemiseksi.
Nyt olen tehnyt kassasuunnittelua 15 vuotta ja aion tehdä sitä niin kauan kuin terveyteni sallii työskentelyn yrittäjänä. Silloin sekä minä että yritykseni olemme terveet. Pysyn terveenä, kun saan nukkua yöni rauhassa ilman yrityksen rahahuolia.
Lassi Mäkinen