Puolen vuoden musta aukko asuntoyhtiön taloudessa21.6.2018 | © Talousteema OyTaloyhtiöt pitävät usein varsinaiset yhtiökokouksensa kesäkuussa, jolloin hyväksytään edellisen vuoden tilinpäätös ja kuluvan vuoden talousarvio. Tällöin on toimittu puoli vuotta ilman taloudellisia tavoitteita.Asunto-osakeyhtiölain mukaan varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tässä kokouksessa on päätettävä talousarviosta.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ajalle ennen yhtiökokousta ei ole asetettu budjettitavoitteita ja suuri osa talousarvion vuoden tuloista ja menoista on jo toteutunut, kun budjetista päätetään.
Jos esimerkiksi kesäkuussa 2018 pidetään varsinainen yhtiökokous, jossa päätetään vuoden 2018 talousarviosta, silloin tammikuusta kesäkuuhun on toimittu ilman taloudellisia tavoitteita.
Tilanne olisi toisenlainen, jos varsinaisen yhtiökokouksen lisäksi vuoden lopussa pidettäisiin seuraavan vuoden talousarviota käsittelevä ylimääräinen yhtiökokous. Tätä asunto-osakeyhtiölaki ei kuitenkaan tarkoita, kun se määrää talousarviosta päätettäväksi varsinaisessa yhtiökokouksessa.
Lain tarkka noudattaminen edellyttää, että varsinaisessa yhtiökokouksessa ei päätetäkään kuluvan vuoden talousarviosta vaan seuraavan vuoden talousarviosta. Esimerkiksi kesäkuussa 2018 päätettäisiin vuoden 2019 talousarviosta.
Tarkastelun ulottaminen kuluvaa vuotta pidemmän ajan päähän voi joskus olla hankalaa, sillä moni seuraavaa vuotta koskeva hinnankorotus ilmoitetaan vasta vuoden lopussa. Kesäkuussa näistä korotuksista ei vielä ole tietoa.
Järkevään taloussuunnitteluun päästään siirtymällä maksuperusteiseen kassasuunnitteluun. Seurannan helpottamiseksi myös juokseva kirjanpito on viisasta hoitaa maksuperusteisesti eikä laskuperusteisesti, kuten nykyisin tehdään.
Kirjanpitolaki sallii maksuperusteisen juoksevan kirjanpidon. Vain tilinpäätös on pääosin laadittava suoriteperusteisesti. Siinäkin vähäiset kirjaukset voidaan jättää muuttamatta suoriteperusteisiksi.
Kassasuunnittelu tarkoittaa tulevaisuudessa saapuvien ja lähtevien maksujen kirjaamista samalla tavalla kuin menneisyyden maksutapahtumia kirjataan kirjanpidossa.
Kassasuunnittelussa jokainen pankkitilille tuleva ja siltä lähtevä maksu kirjataan etukäteen heti, kun sen rahamäärä ja maksupäivä tiedetään. Näiden tietojen ei vielä tässä vaiheessa tarvitse olla ehdottoman tarkkoja ja varmoja, sillä tulevaisuutta koskevat yksittäiset tiedot voivat olla epätarkkoja ja silti ne yhdessä antavat selkeän kuvan taloustilanteen kehityksestä tulevina kuukausina.
Kun kassasuunnittelua tehdään päivittäin tai ainakin kuukausittain, asuntoyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on jatkuvasti käsitys siitä, miten yhtiövastikkeet, vuokratulot ja käyttökorvaukset riittävät yhtiön menojen maksamiseen.
Varsinaisessa yhtiökokouksessa voidaan päättää talousarviosta, joka perustuu kassasuunnittelun tilanteeseen kokouspäivänä.
Kassasuunnittelun avulla asuntoyhtiöllä on toiminnan mukaan muuttuva kirkas kuva talouden kehityksestä tulevaisuudessa.
Lassi Mäkinen