Palkkaennakko ei ole palkka vaan pikavippi29.9.2018 | © Talousteema OyVerohallinto tulkitsee väärin tulorekisterilakia vaatiessaan palkkaennakoiden ilmoittamista tulorekisteriin samalla tavalla kuin palkat ilmoitetaan. Palkkaennakko ei ole palkka vaan se on lyhytaikainen laina, joka maksetaan takaisin nettopalkasta vähentämällä.Laissa tulotietojärjestelmästä tai sen hallituksen esityksessä ei mainita sanaakaan palkkaennakosta eikä etukäteen maksettavasta palkasta. Silti Verohallinto ohjeistaa, että myös palkkaennakko tulee ilmoittaa viimeistään viidentenä kalenteripäivänä palkkaennakon maksupäivästä. Verohallinnon ohjeessa sanotaan seuraavasti:
”Palkkaennakosta tulee toimittaa ennakonpidätys ja maksaa sosiaalivakuutusmaksut palkkaennakon maksupäivänä. Kun ennakonpidätys on toimitettu ja sosiaalivakuutusmaksut maksettu, palkkaennakko vähennetään työntekijän bruttopalkasta varsinaisena palkanmaksupäivänä.”
Palkkaennakkoa ei voida vähentää työntekijän bruttopalkasta vaan se vähennetään nettopalkasta, koska se on maksettua rahaa. Se ei ole bruttopalkkaa, josta vähennetään ennakonpidätys sekä työntekijän eläkevakuutus- ja tapaturmavakuutusmaksut.
Palkkatietoilmoituksen tekemiseksi oikea-aikaisesti tieto palkkaennakosta ei tule palkanlaskijalle ajoissa, minkä seikan Verohallinto näyttää tietävän mutta ei ymmärrä taloushallinnon ammattilaisten vaikeaa tilannetta:
”Tieto palkkaennakosta saattaa nykyisin tulla kirjanpitäjälle esimerkiksi vasta seuraavan kuun aikana. Jatkossa ilmoittaminen tapahtuu reaaliaikaisesti. Tulotietojärjestelmästä annetun lain mukaan tiedot maksetuista suorituksista on ilmoitettava viimeistään viidentenä kalenteripäivänä maksupäivän jälkeen.”
Palkkatietoilmoittaminen tapahtuu niin nopealla aikataululla, että tällä vauhdilla palkkaennakoiden ilmoittaminen ei onnistuisi.
Viisi päivää tarkoittaa kalenteripäiviä. Siihen lasketaan mukaan lauantait, sunnuntait ja juhlapyhät. Jos tulorekisterilain tarkoittama palkanmaksupäivä on esimerkiksi perjantai, ilmoitus on tehtävä viimeistään seuraavan viikon keskiviikkona. Tähän jää vain kolme arkipäivää, josta juhlapyhätkin voivat lohkaista yhden tai kaksi päivää pois.
Vaikka ilmoittamisaika olisi vain yksi arkipäivä, kysymyksessä ei ole reaaliaikainen ilmoittaminen, koska reaaliaikaisuus tarkoittaa sitä, että ilmoitus tehdään samalla sekunnilla kuin maksaminen. Verohallinto valehtelee puhuessaan reaaliaikaisuudesta.
Palkkaennakoiden ilmoittamisesta päästään eroon, kun palkkaennakot tulkitaan niiden todellisen luonteensa mukaisesti pikavipeiksi. Kysymyksessä on lyhytaikainen laina, jonka työnantaja antaa työntekijälleen ja vähentää seuraavasta palkasta.
Jos palkkaennakko olisi palkkaa, silloin myös työnantajan työntekijälle antama asuntolainakin olisi palkkaa lainan nostopäivänä ja se pitäisi samalla tavalla ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa nostopäivän jälkeen sekä toimittaa ennakonpidätys ja maksaa työntekijän vakuutusmaksuosuudet koko lainan pääomasta.
Palkanmaksua koskevassa palkkatietoilmoituksessa laina vähennetään palkasta tulolajilla
408 Nettopalkasta vähennettävä muu erä. Verohallinnon tätä tulolajia koskevassa ohjeessa sanotaan seuraavasti: ”Työnantaja voi kuitata omia saataviaan työntekijän palkasta.” Palkkaennakko on tällainen saatava samoin kuin asuntolaina.
Tulorekisteri on muutenkin aivan liian byrokraattinen ja yrityksille paljon lisäkustannuksia aiheuttava, että siihen ei enää tarvita mitään Verohallinnon omia byrokratiavirityksiä vaan työnantajien tulee voida toimia järkevästi mutta silti kohtuullisesti tulorekisterilakia noudattaen.
Laki on kirjoitettu niin huonosti, että täysin sitä ei kukaan voi noudattaa – ei edes Verohallinto.
Työnantajat eivät lainkaan hyödy tulorekisteristä vaan hyötyjät ovat Verohallinto, Työttömyysvakuutusrahasto, Kela sekä eläke- ja tapaturmavakuutusyhtiöt. Näiden aikaisemmin tekemää työtä on siirretty yrityksille. Eniten kärsivät pienimmät yritykset.
Verohallinnon ja vakuutusyhtiöiden kuuluisi maksaa yrityksille tästä työstä se rahamäärä, jonka nämä yritykset joutuvat maksamaan tilitoimistoilleen.
Lassi Mäkinen