Seuraavaksi valvontakamerat kassoille26.10.2018 | © Talousteema OyVerohallinto suunnittelee fiskaalisten kassajärjestelmien käyttöönottoa Suomessa. Niiden avulla Verohallinto saa tiedot kaikista käteismyynneistä. Mutta riittävätkö ne ohimyyntien estämiseen?Verohallinto on jo vuosikymmeniä vaatinut käteisellä myyville kaupoille ja palveluyrityksille menetelmiä, joilla voidaan estää kirjanpidon ohi myyminen. Vuonna 2013 säädettiin myymälöille velvollisuus tarjota asiakkaalle kuitti.
Verohallinto pettyi vuonna 2017, kun korkeimman hallinto-oikeuden mielestä kuitinantovelvollisuus tarkoittaa vain sitä, että asiakkaalta kysytään, haluaako hän kuitin. Jos asiakas haluaa kuitin, se tulostetaan ja annetaan hänelle. Muussa tapauksessa sitä ei tarvitse tulostaa.
Jos kuitista ei kysytä asiakkaalta, laiminlyöntimaksun määrä on vähintään 300 euroa ja enintään 1.000 euroa.
Verohallinnon työryhmä julkaisi 12.6.2018 selvityksen, jossa se ehdotti fiskaalisten kassajärjestelmien käyttöönottoa Suomessa. Ne voivat olla joko offline- tai online-tyyppisiä.
Offline-järjestelmässä on musta laatikko, johon tallentuvat kaikki kassakoneen tapahtumat ja näitä tietoja voi saada vain verotarkastaja. Online-järjestelmässä kaikki kassakoneen tapahtumat menevät tietoliikenneyhteyttä käyttäen suoraan Verohallinnon tietokantaan.
Verohallinto aikoo järjestelmän avulla seurata, vastaavatko yrityksen lähettämät arvonlisäveroilmoitukset kassatapahtumia. Tämä ei ole aivan yksinkertaista.
Yrityksillä on käteismyynnin lisäksi laskutusmyyntiä, käteiskassasta maksetaan ostoja ja annetaan palkkaennakoita henkilökunnalle. Lisäksi on paljon erilaisia virhetapahtumia, niiden korjauksia ja korjausten korjauksia. Kaikille näille poikkeustilanteille on luotava sääntöjen mukaiset menettelyt.
Vanhanaikaiset kassajärjestelmät eivät taivu uusiin vaatimuksiin. Jos järjestelmä on uusi, siihen on hankittava musta laatikko tai tietoliikenneyhteys. Nämä muutokset eivät ole ilmaisia. Muutosta kalliimpi on kokonaan uuden kassajärjestelmän hankkiminen.
Kuka tällaiset hankinnat maksaa? Yrittäjä maksaa. Valtio ei luultavasti osallistu näihin kustannuksiin lainkaan.
Verohallinnon työryhmä arvioi, että yrityksille aiheutuvat järjestelmän perustamiskustannukset ovat noin 122 miljoonaa euroa ja vuotuiset käyttökustannukset noin 25 – 30 miljoona euroa. Luultavasti nämä luvut on aliarvioitu, että hanke menisi helposti läpi.
Rehellinen yrittäjä maksaa mutta vilpillinen liikemies ei maksa. Epärehelliset ihmiset eivät tunnetusti noudata mitään lakeja, ellei siitä ole heille hyötyä. He löytävät aina menettelyn, jolla määräyksiä voidaan kiertää. Ohimyynnissä tämä ei ole kovin vaikeaa.
Fiskaalinen kassajärjestelmä tallentaa vain kassakoneeseen näppäillyt tiedot. Se ei pysty ottamaan selvää niistä myynneistä, joita ei syötetä kassajärjestelmään.
Tällaisia tapauksia varten luultavasti tulevaisuudessa Verohallinto vaatii valvontakamerat kaikille Suomen kassoille. Siinä vaiheessa Verohallintoon palkataan valtava määrä ihmisiä, jotka päivästä toiseen katselevat kassojen kuvatallenteita.
Lassi Mäkinen