Tulevaisuudessa vain osakeyhtiöitä23.11.2018 | © Talousteema OyHallitus antoi 22.11.2018 eduskunnalle osakeyhtiölakia koskevan esityksen, jossa se ehdottaa osakepääoman minimirajan poistamista. Tämä tulee lisäämään osakeyhtiöiden osuutta yrityskannasta niin, että lopulta muita yritysmuotoja ei enää tarvita lainkaan.Osakepääoman minimirajan poistamisen vastustajat ovat esittäneet huolta talousrikoksissa käytettävien yhtiöiden perustamisen helpottamisesta. Jos osakepääoman minimiraja on tämän asian laukaisija, silloin aikaisemmin talousrikosten tekemiseen olisi käytetty osuuskuntia ja henkilöyhtiöitä, koska niillä ei vastaavaa pääomarajaa ole.
Vaikka osakeyhtiömuoto poistettaisiin Suomen lainsäädännöstä, tämä ei vähentäisi talousrikosten määrää.
Vaakaan on asetettava rinnakkain haitat, jotka osakepääoman minimirajan poistamisesta aiheutuvat, sekä hyödyt, jotka sen poistamisella voidaan saavuttaa.
Osakeyhtiö on jo pitkään ollut helppo perustaa ja hallinnoida. Yhtiöjärjestykseen tarvitaan vain kolme asiaa: toiminimi, kotipaikka ja toimiala. Toimialaksi riittää yksi sana ”yleistoimiala”.
Pienessä osakeyhtiössä ei tarvitse pitää yhtiökokouksia, hallituksen kokouksia eikä laatia pöytäkirjoja, jos päätökset tehdään yksimielisesti. Päätöksestä on vain laadittava asiakirja, jonka kaikki osakkaat tai hallituksen jäsenet allekirjoittavat.
Osakeyhtiöiden kirjanpito on selkeästi ohjeistettua, kun sen sijaan muiden yritysten kirjanpidoista on huomattavasti vähemmän kirjallisia ohjeita.
Osakeyhtiöllä on erillinen verotus, mitä ei ole avoimilla yhtiöillä, kommandiittiyhtiöillä eikä toiminimiksi kutsutuilla yksityisyrityksillä. Osakeyhtiön osakkaita verotetaan vain nostetuista osingoista. Tämä mahdollistaa voittovarojen lipastoimisen yritykseen, mikä lisää yhtiön kasvumahdollisuuksia sekä vähentää sen konkurssialttiutta.
Osakeyhtiöiden verotus on selkeämpää kuin muiden yritysmuotojen verotus. Esimerkiksi yksityisyrityksen päivärahat ja kilometrikorvaukset ovat eri tavoin säädeltyjä kuin muiden yritysten matkakustannusten korvaukset. Sama koskee luontoisetuja. Moni verovähennys on helpompi tehdä osakeyhtiössä kuin muussa yrityksessä.
Kun hallitukset päättävät yritysverotuksen muutoksista, osakeyhtiöiden verotusta pohditaan huolellisesti ja muiden yritysmuotojen verotus päätetään nopeasti huitaisten. Tästä johtuen viime vuosikymmenten kuluessa osakeyhtiöistä on tullut verotuksellisesti selvästi edullisempia kuin muut yritysmuodot.
Pitkässä juoksussa yritysmuotojen kirjo kapenee, koska osakeyhtiömuodosta tulee niin houkutteleva, että niiden perustaminen lisääntyy ja muiden yritysmuotojen tarve vähenee.
Esimerkiksi yksinyrittäjän kannattaa perustaa heti osakeyhtiö sen sijaan, että aloittaa toiminnan yksityisyrityksenä.
Seuraava osakeyhtiölain uudistus muutaman vuoden päästä saattaa olla sellainen, jossa samaan lakiin osakeyhtiön kanssa nivotaan osuuskunnat sekä henkilöyritykset, joita ovat avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja yksityisyritykset.
Osuuskuntalaki sallii jo osakepääoman, joten aivan yhtä hyvin osakeyhtiölaki voisi sallia osuuspääoman. Henkilöyritysten erikoisuus on yrittäjien henkilökohtainen vastuu yrityksen tekemistä sitoumuksista. Tämä voitaisiin toteuttaa osakeyhtiöissä siten, että vastuu olisi harkittu ja määräaikainen.
Kun kaikkien yritysmuotojen parhaat ominaisuudet olisivat yhdessä laissa, silloin olisi vain yksi yritysmuoto sekä yritysverotus hoidettaisiin kaikissa yrityksissä yhdenmukaisesti. Tämä olisi oikeudenmukaista ja vähentäisi verokeinottelua.
Lassi Mäkinen