Kompastuin Verohallinnon kielivirheeseen3.1.2020 | © Talousteema OySain 1.1.2020 valmiiksi osakeyhtiön tilinpäätöksen kalenterivuodelta 2019 ja osakkaat tekivät samana päivänä päätöksen osingoista. Tein heti 2.1.2020 tuloveroilmoituksen ja kompastuin Verohallinnon kielivirheeseen.OmaVerossa yhteisön tuloveroilmoituksessa on seuraava kohta:
”Onko yhteisö päättänyt jakaa osinkoa tai varoja vapaan oman pääoman rahastosta?”
Sen perässä on valmiiksi valittuna ”Ei”. Koska tällä yhtiöllä ei ole vapaan oman pääoman rahastoa, sellaisesta ei myöskään jaettu osinkoa tai muita varoja. Niinpä ohitin kohdan ja etenin veroilmoituksen loppuun sekä lähetin ilmoituksen.
Kohdan ohittaminen oli perusteltua, koska vapaan oman pääoman rahastossa voi olla merkintähintoja, muita sijoituksia, osakepääoman alentamisesta siirrettyjä varoja ja voittovaroja sekä osinkoa voidaan maksaa voittovarojen lisäksi myös vapaan oman pääoman rahastosta.
Jälkeenpäin jäin ihmettelemään, eikö enää tarvitse antaa tietoa osingonjakopäätöksestä, kuten aina aikaisemmin on tarvinnut.
Epäilys jäi kalvamaan mieltäni, joten palasin OmaVeroon. Klikkasin em. kohtaa osingon jakamisesta vapaan oman pääoman rahastosta. Sieltä löytyivätkin erilliset paikat osingonjaolle voittovaroista ja varojenjaolle vapaan oman pääoman rahastosta.
Jos edellä oleva tekstikohta olisi kirjoitettu oikein, se olisi seuraava:
”Onko yhteisö päättänyt jakaa osinkoa tai jakaa varoja vapaan oman pääoman rahastosta?”
Toinen jakaa-sana olisi muuttanut ajatuksen aivan toisenlaiseksi eli juuri sellaiseksi kuin oli tarkoitettu. OmaVeron tekstissä on siis selvä kielivirhe.
Tein veroilmoituksen heti toisena päivänä enkä neljän kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Olisin saattanut saada myöhästymismaksun, jos neljän kuukauden aikaraja olisi ylittynyt, kun täydensin ilmoitusta osingonjakopäätöksen tiedoilla.
Aina näitä ilmoituksia tehdessäni mietin, miten tavalliset yrittäjät selviytyvät niistä, kun itsekin teen virheitä yli 50 vuoden kokemuksella veroasioiden hoitamisesta. Yritysverotus on aivan liian monimutkaista eikä digitalisointi ole tehnyt sitä yhtään yksinkertaisemmaksi.
Lomakkeiden teksteistä syntyvät väärät mielikuvat lisäävät monimutkaisuutta.
Jos verovelvollinen antaa puutteellisen ilmoituksen, hän joutuu maksamaan ”virheestään”, vaikka tosiasiallisesti kielivirheen synnytti Verohallinto. Sillä ei ole mitään vastuuta omista mokistaan.
Lassi Mäkinen