Yrittäjän piinakevät3.4.2020 | © Talousteema OyViime viikkoina moni yrittäjä on nukkunut yönsä huonosti. Pelko konkurssista on vallannut mielen. Omakin yritykseni menetti koko tulovirran yhdellä iskulla. Silti olen saanut iltaisin unen helposti, koska teen kassasuunnittelua joka päivä.Kassasuunnittelu antaa aikaa miettiä, miten koronakriisistä selviydytään.
Tässä tilanteessa voitolla tai tappiolla ei ole merkitystä, kun rahan riittävyys ratkaisee. Eikä tässä tilanteessa oman pääoman suuruudellakaan ole merkitystä, sillä kassapuskuri on ainoa luotettava turva.
Olen saanut paljon kysymyksiä, miten tästä selviydytään, ja seurannut erään uuden yrityksen taistelua olemassaolostaan. Jokainen yritys on erilainen. Kullakin yrittäjällä on oma kujansa kuljettavana.
Päätin koostaa vuosikymmenten kokemukseni diasarjaan, jossa käyn esimerkein läpi ajatuksia, miten yritykset voivat selviytyä koronakriisin aiheuttamasta talousahdingosta. Diasarjasta on tietoa Talousteema Oy:n
verkkosivulla.
Olin tilitoimistoyrittäjä 1990-luvulla, kun Suomi kohtasi sodan jälkeisen ajan pahimman laman. Autoin asiakkaitani jaloilleen ja onnistuin muiden paitsi yhden kohdalla. Tämä yksi ajautui konkurssiin valtion omistaman roskapankki Arsenalin typerän päätöksen vuoksi.
Lama-ajan opit ovat jääneet muistiini. Ne luovat varmuutta nykytilanteessa, kun tuntuu, ettei oikein mistään saa otetta.
Epävarmuuden aika ei lopu nopeasti, sillä nyt on pitkä lama tulossa. Konkursseja ja työttömyyttä ei voi välttää. Suomen talous palaa karrelle koko maailman talouden myötä.
Mutta tuhkastakin noustaan, jos on tahtoa. Suomalainen sisu ei ole hävinnyt. Sitä on nuorilla yhtä lailla kuin vanhoillakin sukupolvilla.
Nyt on vain nähtävä todellisuus kirkkaana ja keskityttävä olennaiseen. Yrityksessä se on kassavirta. Rahaa pitää tulla enemmän kuin sitä menee. Tämä on yksinkertaisen karua matematiikkaa, mutta yhtälön ratkaiseminen on vaikeaa.
Sen kuitenkin jokainen ymmärtää helposti, että tuloja on lisättävä ja menoja vähennettävä. Tuloja eivät kassavirtalaskennassa ole vain myyntitulot ja menoja eivät ole pelkästään kulut.
Tuloja syntyy lainoista ja avustuksista samoin kuin tuotteiden myynnistä. Lainat ja avustukset pitää perata tarkasti ja myyntituloja pitää saada lisää, kun kassa uhkaa tyhjetä.
Menoja ovat lainojen lyhennykset, osingot ja verot samoin kuin palkat, vuokrat ja vakuutusmaksut. Näihin pitää saada alennusta tai ainakin lisää maksuaikaa.
Hallitus yrittää parhaansa mukaan auttaa yrittäjiä mutta lakien muuttaminen nopealla aikataululla on hankalaa. Virkamiesvalmistelu vie aikansa, lausunnon antajille on varattava tilaisuus kertoa kantansa ja eduskunnassa lakiesitys menee valiokuntaan, joka kuulee asiantuntijoita.
Eduskunnan täysistunto tekee päätöksen kahdessa vaiheessa ja lopulta tasavallan presidentti vahvistaa lain. Vasta tämän jälkeen sitä voidaan soveltaa käytäntöön.
Lakia soveltavat virkamiehet saattavat tulkita lain tarkoitusta toisin kuin poliitikot ovat tarkoittaneet tai yrittäjän mielestä on oikeudenmukaista. Silloin hyvä ajatus vesittyy.
Avun odottaminen raastaa yrittäjän mieltä. Kynsien pureskelu työpöydän ääressä ei helpota. Asia pitää pyyhkiä hetkeksi mielestä.
Parasta tuuletusta aivoille on ulkoilu luonnossa. Keväällä auringon paistaessa ja lintujen laulaessa metsässä liikkuminen tuo mielenrauhan. Kun aivot lepäävät, alitajunta toimii tehokkaasti aivan huomaamatta. Lenkin jälkeen kassasuunnitelmassa oleva ongelma saattaa ratketa kuin itsestään.
Lue koko kirjoitussarja:
1.
Koodasin uudenlaisen kirjanpitosovelluksen
2.
Avaan kirjanpitoni ytimen
3.
Kassavirtalaskenta voittaa kuusi nolla
4.
Valmistaudu lamaan, vaikka se ei tulisikaan
5. Yrittäjän piinakevät
6.
Pienet tilitoimistot voivat pelastaa Suomen
7.
Yrittäjät nostettiin tikun nokkaan kivitettäviksi
8.
Kovia kokeneet ja fiksut pärjäävät
9.
Tilinpäätöksissä liikaa klappia
Lassi Mäkinen