Pienet tilitoimistot voivat pelastaa Suomen10.4.2020 | © Talousteema OyKun koronaongelma rapauttaa Suomen taloutta, työllisyysaste on saatava nopeasti takaisin nousu-uralle. Alle viiden henkilön nanoyritykset työllistävät tehokkaimmin. Tilitoimiston kirjanpitäjä on nanoyrittäjän luottohenkilönä avainasemassa.Jos yksin aloittava yrittäjä palkkaa neljän vuoden ajan yhden lisähenkilön vuodessa, kasvuluvut ovat seuraavat:
1 henkilöstä 2 henkilöön: kasvu 100 %
2 henkilöstä 3 henkilöön: kasvu 50 %
3 henkilöstä 4 henkilöön: kasvu 33 %
4 henkilöstä 5 henkilöön: kasvu 25 %
Nämä luvut ylittävät OECD:n kasvuyritykselle asettaman 20 %:n rajan.
Isommat yritykset eivät pysty kasvamaan läheskään samassa vauhdissa kuin nanoyritykset.
Suomessa on 1990-luvun laman perintönä 50.000 yrittäjän vaje. Jos tämä vaje täytettäisiin, meillä olisi edellä esitetyn kaavan mukaan 250.000 uutta työpaikkaa. Todellisuudessa tähän määrään ei voida päästä, mutta useita kymmeniä tuhansia työpaikkoja voidaan saada yritysten perustamista helpottamalla ja alkavan yrityksen taloudesta huolehtimalla.
Toimivia nanoyrityksiä on tällä hetkellä 360.000 eli lähes 90 % kaikista toimivista yrityksistä. Jos jokainen niistä palkkaisi yhden ihmisen lisää, saisimme 360.000 uutta työpaikkaa. Tämäkään ei voi täysimääräisesti toteutua, mutta silti nanoyrityksissä piilee Suomen talouden kasvupotentiaali.
Nyt on vain saatava nanoyritykset palkkaamaan työntekijöitä. Esteenä on pelko virhevalinnasta. Jos palkattu henkilö ei olekaan niin kyvykäs ja tehokas kuin yrittäjä odottaa, yrityksen on vaikea päästä eroon hänestä ja perehdyttämiseen käytetty aika ja raha on mennyt hukkaan.
Valtiolla ei ole varaa maksaa suoraa palkkatukea kymmenien tuhansien henkilöiden palkkaamiseen. Pitää löytää kevyempi ratkaisu, joka poistaa palkkaamisen esteen.
Valtio voisi myöntää nanoyrityksille vakuutuksen henkilön palkkaamisessa tapahtuvan epäonnistumisen varalle.
Pieni yritys ei vakuutuksen turvinkaan voi palkata ihmisiä pelkästään työn antamisen ilosta. Nanoyrityksessä jokaisen henkilön on ansaittava palkkansa ja katettava aiheuttamansa menot. Kun uusi työntekijä astuu remmiin, tuloja on saatava lisää ja kassavirta säilymään menojen kasvusta huolimatta positiivisena.
Tässä kuvaan tulee mukaan nanoyrittäjän Personal Trainer – pienen tilitoimiston kirjanpitäjä. Hänellä on taito toteuttaa kattava talouden suunnittelu ja seuranta yritykselle sekä auttaa yrittäjää hahmottamaan yrityksensä talouden kehitystä.
Kirjanpitäjän nykyiset työkalut ovat kehnot. Kirjanpito- ja verolainsäädäntö ohjailee talouden hoitoa väärään suuntaan. Suoriteperusteisista tuloslaskentaan perustuvista tilinpäätöksistä ei ole todellista hyötyä yrityksen johtamisessa. Kirjanpitoa ja tilinpäätöksiä tehdään liian harvoin ja liian hitaasti. Lisäksi verojärjestelmä jäykistää talousraportoinnin muodottomaksi möhkäleeksi.
Maksuperusteisesti laadittava kassavirtakirjanpito tuottaa tarkoituksenmukaista tietoa nopeasti ja kustannustehokkaasti. Sen jatkoksi laadittava kassasuunnittelu antaa jatkuvasti ennakkotietoa yrityksen rahatilanteen muutoksista tulevaisuudessa.
Tulosbudjetointi on kuin norsu posliinikaupassa ja kassasuunnittelu jouheasti liikkuva kissaeläin. Rahan riittävyyttä voidaan suunnitella jopa päivittäin, jolloin yrittäjällä on koko ajan tarkka ja ajantasainen kuva yrityksen talouden tulevasta kehityksestä.
Tilitoimistoammattilaisten työtä on aina vähätelty. He eivät tahallaan käytä aikaansa byrokratian risukasan selvittämiseen, vaan heidän on pakko tehdä sitä, koska laki velvoittaa.
Olisiko jo aika muuttaa asenne tilitoimistoja kohtaan positiivisemmaksi sekä tehdä tilitoimistoammattilaisten työ helpommaksi?
Lue koko kirjoitussarja:
1.
Koodasin uudenlaisen kirjanpitosovelluksen
2.
Avaan kirjanpitoni ytimen
3.
Kassavirtalaskenta voittaa kuusi nolla
4.
Valmistaudu lamaan, vaikka se ei tulisikaan
5.
Yrittäjän piinakevät
6. Pienet tilitoimistot voivat pelastaa Suomen
7.
Yrittäjät nostettiin tikun nokkaan kivitettäviksi
8.
Kovia kokeneet ja fiksut pärjäävät
9.
Tilinpäätöksissä liikaa klappia
Lassi Mäkinen