Verohallinto perustaa ”ilmaisen” tilitoimiston4.12.2020 | © Talousteema OyVerohallinto aikoo perustaa tilitoimiston, joka tuottaa ilmaista kevytyrittäjäpalvelua. Yrittäjä tallentaa ja tiliöi tositteet verkkopalvelussa. Kirjanpito ja veroilmoitukset syntyvät automaattisesti. Ilmainen palvelu rajoittaa kilpailua ja tappaa tilitoimistoja.Kevytyrittäjäpalvelu on verkkopalvelu, jossa yrittäjä laatii myymistään tavaroista tai palveluista laskut asiakkaille ja lataa osto- ja matkalaskunsa sekä käteis- ja maksukorttikuittinsa palveluntarjoajan serverille. Verkkolaskuina saapuvat ostolaskut ja pankin tiliotteet latautuvat itsestään. Kirjanpito syntyy automaattisesti sekä arvonlisä- ja tuloveroilmoitukset lähtevät verohallinnolle sähköisesti.
Kevytyrittäjäpalvelut on tarkoitettu yleensä pienille yksityisille elinkeinonharjoittajille (toiminimi), jotka voivat kirjanpitolain mukaan tehdä yhdenkertaista kirjanpitoa eikä yrityksen toiminnasta tarvitse laatia tilinpäätöksiä.
Jokaisen yrityksen on kuitenkin laadittava arvonlisäveroilmoitus verokausittain ja tuloveroilmoitus vuosittain. Veroilmoituksen tuloverolaskelma ja varallisuuslaskelma ovat pääosin samansisältöiset kuin tuloslaskelma ja tase, joten tilinpäätöksen laatimatta jättäminen ei ole merkittävä säästö.
Nykyisin kevytyrittäjäpalvelua tuottavat suuret tilitoimistoketjut, kuten Accountor, Talenom ja Administer, pankit, kuten OP, Nordea ja Holvi, sekä eräät muut yritykset, esimerkiksi Ukko Pro -palvelu. Ja pian tähän joukkoon liittyy myös Verohallinto.
Yksityiset kevytyrittäjäpalvelut ovat halpoja mutta Verohallinnon palvelu on ilmainen. Yritykset eivät saa kerätä verovaroja toimintansa rahoittamiseen, kuten valtio saa.
Tai no, ei se Verohallinnonkaan palvelu ihan ilmainen ole, koska siinä lähetetään ja vastaanotetaan verkkolaskuja ja tiliotteet noudetaan pankista sähköisesti, joista pankit ja muut verkkolaskuoperaattorit veloittavat kymmeniä euroja kuukaudessa.
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa sanotaan: ”Yritysten taloushallinnossa siirrytään kohti täydellistä automatisointia ottamalla käyttöön rakenteisessa muodossa oleva sähköinen kuitti ja lasku.” Rahaa on luvassa. Hallitus antaa tähän ja muihin Verohallinnon digihankkeisiin yhteensä 30 miljoonaa euroa vaalikauden aikana.
Verohallinto toteutti ideakilpailun ja laati Pienyrittäjän digitalisaation tuki -muistion suunnittelemastaan kirjanpitopalvelusta. Sain muistion tuoreeltaan 1.12.2020.
Verohallinto perustelee kirjanpitohankettaan hallitusohjelman kirjauksella, vaikka siinä puhutaan vain sähköisestä kuitista ja laskusta eikä kirjanpitosovelluksesta. Niinpä hallitusohjelmaan vetoaminen on harhaanjohtamista.
Muistio sisältää muitakin harhautuksia ja osatotuuksia.
Muistiossa sanotaan seuraavasti: ”Suomessa kolmannes verotuloista kertyy pien- ja mikroyrityksiltä.” Ja heti perään todetaan: ”Tässä selvityksessä pienyrittäjä on mikroyritys, jonka liikevaihto on alle 100.000 euroa ja joka työllistää lähinnä itsensä.” Lukijalle halutaan synnyttää mielikuva, että nämä itsensä työllistäjät tuottaisivat kolmanneksen Suomen verotuloista. Tämähän ei tietenkään pidä paikkansa. Muistiossa halutaan antaa kuva Verohallinnon suunnitteleman kirjanpitojärjestelmän suuresta merkityksestä kansantaloudelle, että hallituksen rahahana aukeaisi.
Verohallinto on suunnitellut taloushallintopalvelunsa potentiaaliseksi käyttäjäksi ”pienyrittäjän”, jonka liikevaihto jää alle 50.000 euron vuodessa. Muistiossa väitetään, että tämä yritysjoukko tuottaa liikevaihtoa yhteensä 2,9 miljardia euroa, sekä kerrotaan, että näitä yrityksiä on 44.000. Yksinkertainen laskutoimitus paljastaa harhauttamistarkoituksen: 2.900.000.000 / 44.000 = 65.909 euroa. Tämä ylittää 50.000 euron ylärajan.
Verohallinnon tilitoimiston liikeideana on reaaliaikainen taloushallinto: ”Palvelu tuottaa kirjanpidon automaattisesti kahdenkertaisena kirjanpitona, mikä mahdollistaa reaaliaikaisen kuvan muodostamisen yrityksen taloudesta.”
Yrittäjä tekee itse kirjanpitäjän työn: ”Yrittäjän tiliöidessä tapahtumat palvelussa taloustiedot digitalisoituvat taloushallinnon raportointeihin vaaditulla tavalla, ja viranomaisvelvoitteet muodostuvat automaattisesti.”
Tästä seuraa satojen tilitoimistojen toiminnan loppuminen ja tuhansien kirjanpitäjien siirtyminen kortistoon. Ehkä osalle tarjoutuu työtä Verohallinnon tilitoimistosta.
Muistiossaan Verohallinto paheksuu yrittäjien turhia puheluita: ”Verohallinnolle kirjanpitäjän puuttuminen näkyy muun muassa puhelinpalvelussa: asiakkaat soittavat kysyäkseen suoranaisia kirjausneuvoja.” Tuskin nämä kyselyt vähenevät, kun yhä useammat yrittäjät ryhtyvät tiliöimään itse ja tililuettelossa on yli kaksi tuhatta tiliä.
Kun pientä toimintaa pyörittävät yrittäjät liittyvät valtion ”ilmaisen” tilitoimiston asiakkaiksi, Verohallinto saa näiden yritysten taloustiedot suoraan omasta järjestelmästään.
Enää Verohallinnon ei tarvitse suunnitella kuuluisaa yksinkertaista veroilmoitusta, jossa on kaksi kysymystä: ”Kuinka paljon sinulla on rahoja ja mistä voimme noutaa ne?”
Verohallinnon kevytyrittäjän ei tarvitse vastata näihin kysymyksiin, sillä Verohallinto tietää, kuinka paljon hänellä on rahaa ja ottaa rahat suoraan hänen pankkitililtään. Yrittäjää ei silloin lohduta, että kirjanpito on ilmaista.
Lassi Mäkinen