Työnantajan maksamat oikeudenkäyntikulut palkkatuloa13.12.2023 | © Talousteema OyKorkein hallinto-oikeus päätti 11.12.2023, että työntekijälle kertyy veronalaista palkkatuloa, kun työnantaja maksaa asianajotoimistolle häntä koskevaan rikosprosessiin liittyvät neuvonanto- ja oikeudenkäyntikulut. Tässä tapauksessa lehti on ilmoittanut maksavansa toimittajalle ansiotulon lisäyksestä aiheutuvat verot, jotka myös voidaan tulkita toimittajan ansiotuloksi.Ennakkoratkaisuhakemuksen mukaan lehden toimittaja oli toimituksen johdon direktio-oikeuden alaisena lehden julkaiseman artikkelin yksi kirjoittajista. Häntä vastaan nostettiin rikossyyte, joka koski artikkelin sisältöä. Lehti otti vastatakseen artikkelin kirjoittajien puolustuksesta esitutkintavaiheesta alkaen.
Keskusverolautakunnan mukaan nämä neuvonanto- ja oikeudenkäyntikulut eivät ole toimittajan palkkatuloa riippumatta siitä, tuomitaanko hänet.
Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kumosi keskusverolautakunnan päätöksen.
Kun lehden toimittajan puolesta maksamat asianajokulut tulkitaan palkaksi, tästä aiheutuu hänelle huomattava määrä ansiotuloveroa, kun tässä tapauksessa kulujen määrä oli useita miljoonia euroja.
Kyseinen lehti on Helsingin Sanomat, joka lupasi maksaa toimittajalle neuvonanto- ja oikeudenkäyntikuluista määrättävät verot. Kun näin tapahtuu, verojen määräkin on lisättävä toimittajan palkkatuloon.
Korkeimman hallinto-oikeuden päätös synnyttää useita uusia kysymyksiä. Mitä muita kuluja työnantajat maksavat työntekijöidensä puolesta? Johtaako ratkaisu työntekijöiden lisääntyvään varovaisuuteen työssään? Voidaanko ammattijärjestöjen jäsentensä puolesta maksamat oikeudenkäyntikulut tulkita lahjaksi?
Lassi Mäkinen